Založ si blog

Mal/a by si schudnúť. . . si tučný/á . . . slová, ktoré dokážu ublížiť

Všetci sme nejakí.

Je dôležité, aby sme sa vedeli akceptovať taký, aký sme.

To je len jedna strana mince.

Tá druhá je o tom, aby sme vedeli akceptovať inakosť, odlišnosť tých druhých.

Jedinečnosť a neopakovateľnosť v prírode nie je náhodná.

 

Keď sa dospelí od svojich rodičov nenaučili akceptovať druhých ako jedinečné individuality ako to mali naučiť svoje deti?

Aj slová môžu ublížiť a dospievajúce deti vedia byť kruté.

 

Spomienky matky :

Ani neviem kedy a ako to začalo.

No to len obranný mechanizmus chrániaci jej vlastné ego jej dovoľoval utiecť pred  výčitkami o vlastnej nevšímavosti, neschopnosti empatie, či pred pocitmi viny, kde  vtedy bola, čím sa zaoberala, čo bolo prijoritným záujmom, keď jej uniklo, čo prežíva a čím prechádza jej syn.

Vysoký a urastený chlapec 185cm/85 kg sa v priebehu roka zmenil na trosku. Strácal kilogrami jeden po druhom, cvičil 3 krát denne v niekoľkých sériach brušáky, posilňoval sedacie svalstvo a nohy. Nijaký výťah, ale peši po schodoch na 9 poschodie aj niekoľkokrát denne. Žiadne cestovanie autobusom  20 minút, pekne peši do školy aj zo školy.  Vo voľnom čase si chodil zabehať, či striedal rýchlu chôdzu s behom. A chudol … o aká to pevná vôľa… zrazu tá jeho vychudnutá postava bila do očí, keď si to uvedomila. Necelých 62 kíl. S hrôzou  si všimla, že je taký vychudnutý, že už nemá takmer nijaké svalstvo na rukách. Zľakla sa. Pokúsila sa premietnúť dozadu celé to ročné obdobie. Čo sa deje ? Nijako nezmenil stravovanie na to dohliadala celá rodina, aby potrava, ktorú prijíma bola pestrá a plnohodnotná, veď rastie. Na prehliadky k lekárom chodí, nemá vedomosť o nejakých zdravotných problémoch. Čo sa preboha stalo ?

Nie sú v tom drogy ?

Nie. Takéto zmeny by neprehliadla. Nijaká zmena správania, nijaké problémy v škole, nijaké miznúce peniaze, či cennosti z domácnosti. Je to dobrý chlapec, síce introvertný, žijúci vo svojom počítačovom svete, ktorý je jeho koníčkom, ale nie je osamelý a sám.

Možno ma nejakého parazita, veď skonzumuje dostatok potravy. Nemal by tak neprimerane chudnúť.

Celá vyľakaná ho dotiahla k lekárke. Všetky výsledky z vyšetrení boli dobré. Až na tú neprimeranú vychudnutosť. Lekárka doporučila hospitalizáciu a následne ďalšie vyšetrenia. A výsledok ?

Zdravotné problémy neexistujú. Je to len v hlave chlapca, ktorý má extrémne pevnú vôľu. Našťastie nijaká mentálna anorexia.

Otvárala si cestu k nemu dosť ťažko, aj tie rozhovory neboli najľahšie.

Trápil sa  vo svojom vlastnom vnútri, bojoval s komplexom, dotkli sa ho hrubé slová o jeho urastenej postave, chcel splynúť s davom a tak jedol len jedno jedlo denne – obed, všetky ostatné zbieral, schovával a následne na to vyhadzoval.

Čakalo ich obdobie hľadania cesty k sebe. Kde končí hranica medzi tolerovaním súkromia dospievajúceho dieťaťa a hranica nezáujmu o jeho život ?

Je krehká.

Už  sa nenechá vyhodiť z jeho izby, že nič nepotrebuje, že je všetko v poriadku, že nie je nič nové. Je dotieravá ako štenica aspoň 20 minút denne s ním rozpráva … niekedy nie je o čom …ale niekedy sa mu jazyk rozviaže … akýkoľvek pokus o rozhovor nie je zbytočný. Aj ten konfrontačný im prináša prečistenie ovzdušia.

Trvalo celé dva roky, kým jej syn pribral 10 kg, no ešte stále je to otázne. Stačí nejaké ochorenie a kilečká idú dole.

Dnes je to však inak. Aj jemu samému záleží na tom, aby nechudol aj keď  vôľa venovať sa  telesnému cvičeniu a pohybu ho neopustila.

 

Možno by nebolo na škodu si zakaždým pripomenúť, čo je akceptácia seba i tých druhých skôr ako dáme verbálne, či neverbálne najavo svoju nechuť ku kilám navyše u toho druhého, či samého seba. Veď kritika, či urážky nie sú tou správnou motiváciou k normalizácii telesnej hmotnosti u nikoho z nás.

 

 

 

 

Kedy ústa onemeju, srdce zovrie bolest a oči slzy nedokážu zastaviť

17.06.2019

Onemela som, zovrelo mi srdce a oči mi zaliali slzy. https://www.facebook.com/WENDiGO79/videos/10206987028936890?s=100000227912217&sfns=mo

Manipuláciou možno zbaviť zraku, sluchu aj rozumu – Versus komu veríš mne, alebo vlastným očiam, alebo nie je to tak ako to vyzerá

23.05.2019

Zo všetkých strán sa na nás valí návod na vzor humanizmu, tolerancie, rozširovania pochopenia a ochoty pomáhať v celosvetovom merítku. Návod ako nebyť rasistický, homofóbny, nehumánny, xenofóbny, šovinistický, nacionalistický a iné nálepky, ktorými liberálni politici, liberálni občania a naša liberálna a moderná mládež častuje všetkých, tých, ktorí majú [...]

Deštrukcia versus Konštrukcia

22.05.2019

Každý deň je pre nás niečím výnimočný. Pre mňa je tento týždeň výnimočný prinajmenšom 3x. Trikrát po sebe mi totiž zmazali články. Je to až smiešne, že koľká snaha a prečo ? A hlavne úplne zbytočná :). Nič, ale poďme sa na to pozrieť z iného súdka. V psychológii sa tento termín volá vytesnenie. Vytesnenie alebo represia alebo [...]

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

mili911

Svoje životné poslanie som našla v práci s ľuďmi. Poskytuovala som poradenské a konzultačné služby v rozvoji osobnosti, komunikácie a sociálnych zručností.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 144188x
Priemerná čítanosť článkov: 2622x

Autor blogu