Predsudky, ktoré nám bránia ľahšie zvládať krizy

27. mája 2010, mili911, personality change

Bola som si vybaviť nejaké formality na úrade a zastavila som sa u známeho a volám ho na chvílu von na terasu na jednu cigaretu.

„Ahoj, ako sa máš?“ pýtam sa nedočkavo, pretože som ho dlho nevidela.

„Majka podala žiadosť o rozvod“ vychŕlil na mňa odpoveď.

Nemilá správa, ktorá nie je príjemná za nijakých okolností. Avšak v jeho prípade ma vôbec neprekvapila. Pred 4 rokmi môj známy vyhorel. Práca ho prestala baviť, nevidel v nej nijaké pozitíva, veľa pracoval. Pretože jeho profesionálne zamerianie je úzko špecifické a nadôvažok ho vykonáva ako podnikateľ, prekonával a ignoroval všetky príznaky unavenej psychiky  aj tela. Unavený organizmus po telesnej aj duševnej stránke ovplyvňoval aj jeho správanie a vnímanie svojej rodiny. Napokon došlo k jeho vyhoreniu. Každý človek, ktorý pracuje s ľuďmi sa v niektorej etape profesionálneho života dostane do veľmi pravdepodobného stavu, ak nedokáže správnym spôsobom relaxovať, využívať svoju telesnú energiu a prečisťovať si organizmus od energie klientov. Nastúpila depresia, smútok a postupne apatia. Manželka je vedecký pracovník veľmi racionálne zameraný a tak ho poslala na lekárske vyšetrenia a napokon aj k psychiatrovi. Začal užívať antidepresíva a postupne sa menil. Menila sa aj jeho osobnosť. Spoliehať sa na chemickú liečbu len liekmi a nič iné vo svojom živote nezmeniť je už samo o sebe hovoriace o tom, že ak je niečo zlé, tak sa to len zhorší.

Spýtala som sa aké vidí možnosti k zlepšeniu svojej situácie. Nevidel žiadne. Rozvod je istý, práca mu ide ťažšie ako kedysi, nie je spokojný sám so sebou, svojím výkonom, začína pochybovať o svojich schopnostiach profesionála aj ako človeka. Stratil sebavedomie ako podnikateľ, človek, muž, otec.

Dívam sa na neho a nevidím patologické zmeny v jeho tvári, zjave, či pri práci. Vidí ich len on sám. Hovorím o viacerých možnostiach, ktoré sú pre mňa viditeľné a pre neho skryté. Navrhla som mu dobrodružstvo. Pátranie po možnostiach, hľadaní riešení, rozširovaní kompetencií, odbúravaní strachu a neistoty, ktoré mu prináša  sociálne poradenstvo a psychoterapia.

Nie je to recept ako zabrániť jeho rozvodu, ale cesta ako zvládnuť to, čo príde, ukázať rôzne smery a spôsoby riešenia tej ktorej záležitosti, nájsť podporu pri budovaní oslabenej osobnosti, rozvíjať a motivovať pozitívne vlastnosti a postupne rozširovať jeho ľudské, osobnostné a profesionálne kompetencie.

Hovorí sa, že v Amerike má každý primerane solventný človek takmer celý život vlastného psychoanalytika. U nás majú ľudia predsudky voči psychiatrom, psychológom, sociálnym poradcom, či sociálnym psychoterapeutom. Nijaký extrém nie je na úžitok ľudstvu. Odborník vo svojej oblasti nerobí z klienta závisláka, je mu len sprievodcom a oporou na  ceste a na čas nevyhnutný na jeho regeneráciu.

Sociálne poradenstvo a psychoterapia je pre zdravých ľudí, ktorí sa ocitli v momentálnej indispozícií v akomkoľvej životnom cykle, či už je to rozvod, nezamestnanosť, úmrtie partnera, nevera, problematické vzťahy, odchod dospelých detí a podobne.