Založ si blog

Láska ako ju vnímajú obaja partneri …príbeh závislosti

Aj tento príbeh zrkadlí najvernejšiu podobu lásky a predstavu o partnerovi, ktorú má niekto ukrytú niekde v pravej hemisfére.

 

Marek sa s Dankou spoznali v zamestnaní. Iskra medzi nimi preletela takmer okamžite ako Danka nastúpila k nim na oddelenie.

Od tej chvíle tvorili nerozlučný pár. Mali veľa spoločného. V práci sa dopĺňali a taktiež pracovne spolupracovali. Chodili spolu na obed. Po práci trávili čas prechádzkami, stretávaniu sa so známymi, návštevovali výstavy, alebo len tak ruka v ruke prechádzali mestom, všímali si okolie, pohybujúcich sa ľudí v ňom a diskutovali. Neskoro večer sa rozlúčili a odchádzali každý do svojho domu. Po príchode domov jej Marek ešte zavolal, či prišla v poriadku a nezriedka spolu telefonovali až do neskorých nočných hodín.

O necelé dva mesiace sa dohodli, že by nebolo od veci začať bývať spolu, veď aj tak spolu trávia skoro 24 hodín denne.

Všetko plynie ideálne. No do existujúceho príbehu o láske zasiahne zmena. Danku vedenie povýšilo a vyslovilo požiadavku, že si  musí urobiť vysokú školu. Danka je šikovné žieňa, je rozhľadená a ráda sa učí. O vysokej škole uvažovala už v minulosti, len sa akosi nerozhýbala včas, aby si podala prihlášku. Tentoraz je to iné. Firma ju priamo na VŠ vysiela a bude ju podporovať. Splnil sa jej sen a s tou najlepšou podporou. Aj Marek zdieľa jej nadšenie nadobudnúť nové vedomosti, berie do úvahy aj jej kariérny rast. Plne ju podporuje a teší sa s ňou.

Danku povinnosti školáka úplne pohltili. Po príchode z práce si na chvílu ľahne, alebo vybehne za spolužiakmi pre nové materiály na štúdium. Často potom do noci trávi čas nad skriptami. Aj Marek sa medzitým zmenil. Predtým bol veselý, šťastný a spontánny a teraz jej sústavne vyvoláva a zisťuje, kde sa práve nachádza. Spočiatku mu trpezlivo odpovedala a vysvetľovala prečo to i ono musí urobiť, zariadiť. Často sa však pristihne pri myšlienke, že mu telefón ani nezdvihne, nech mu pokaždé nemusí desať minút vysvetľovať, čo robí a kde.  Danka vníma skutočnosť, že je Marek k nej silne pripútaný, ale nevidí v tom neurotickú potrebu mať ju neustále pri sebe,  vníma jeho správanie skôr ako prejav jeho intenzívnej lásky.

V každom telefonáte, pri každom rozhovore ju neustále ubezpečuje o svojej veľkej láske a o tom, že by bez nej nedokázal žiť.

Zamilovanému človeku netreba veľa a Danke jeho slová robia dobre.  Má pocit výnimočnosti a toho, že takúto lásku prežije len málokto vo svojom živote. Tiež ho miluje a túži byť stále s ním.

V štvrtom roku štúdia ju vysiela firma na dvojtýždňový zahraničný pobyt, na ktorý pocestuje o mesiac. Takmer ihneď potom ako to Marekovi povedala mala pocit, že sa niečo hrozné stane. Marekovi praskli nervy a zaprisahával ju, aby nikam nešla, lebo on by to bez nej nevydržal. Snažila sa mu vysvetliť, že to nie je tak dlhý čas. Čo sú to dva týždne oproti šiestim rokom, ktoré sú spolu. Na jeho tvári však videla, že mu veľmi jej argumenty nepomáhajú. Buchol dverami a odišiel. Celú noc sa neukázal, každú chvíľku kontrolovala mobil, či tam nenájde nejakú správu, alebo zmeškaný hovor. Ani stopa.

Cíti ako veľmi jej chýba…. napokon sa ozve a jej sa zjavne uľaví, keď počuje jeho hlas. Uvedomuje si, že jeho správanie odzrkadľuje strach zo straty partnera a že aj ona sama je na tom podobne ako on.

 

Ľudia s príbehom závislosti sú k sebe silne až úzkostlivo pripútaní. Pričom sa nachádzajú v komplementárych pozíciách.

Pozícia “ závislého „,  je dominantná – je to ten, ktorý hľadá vzťah a zo vzťahu neodchádza aj keď už vzťah stráca zmysel, či končí.

Pozícia „spoluzávislého“ je spolupracujúca. Je to človek, ktorý podporuje rolu závislého. Nevedomky pomáha udržiavať správanie toho druhého.

 

Problém nastane vtedy, keď sa závislosť na vzťahu zo strany závislého začne stupňovať a spoluzávislý sa vo vzťahu začne dusiť. Pre závislého je blízkosť partnera ako droga. Vypĺňa ňou všetky aspekty svojho života. Preto túžba spoluzávislého po nezávislosti a väčšej slobode je pre závislého nočnou morou.  Abstinenčným príznakom. Hrozba, ktorá v ňom ešte viac  upevňuje úzkosť a silnejšie prejavy závislosti. Nastáva zhoršovanie vzťahu, ktorý sa v prevažej miere končí rozchodom.

 

V role závislého dominujú  mentálne vzorce podobné týmto :

– nevie si predstaviť svoj milostný život bez svojho partnera

– bez neho by bol úplne zúfalý

– jeho neprítomnosť pociťuje ako nedostatok kyslíka

– jeho život nemá bez jeho partnera zmysel

– nedokáže žiť bez svojho partnera

– jeho šťastie je takmer úplne závislé od partnera

– bez neho je akoby paralyzovaný

– jeho prítomnosť ho akoby nabíjala a aktivizovala

 

Mareka a Danku spojil rovnaký príbeh, ktorý sa príchodom zmien postupne prepisoval na strane spoluzávislého, čiže Danky.

Je len na nich ako budú ochotní zapracovať zmeny vo svojich životoch a spolu prepísať ich príbeh lásky.

Ak sa to neudeje na oboch stranách, zmena príbehu nastane aj bez ich pričinenia a pokiaľ sa teraz nerozídu, môže vzniknúť nový príbeh napríklad  policajný alebo hororový,

Ale to až nabudúce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedy ústa onemeju, srdce zovrie bolest a oči slzy nedokážu zastaviť

17.06.2019

Onemela som, zovrelo mi srdce a oči mi zaliali slzy. https://www.facebook.com/WENDiGO79/videos/10206987028936890?s=100000227912217&sfns=mo

Manipuláciou možno zbaviť zraku, sluchu aj rozumu – Versus komu veríš mne, alebo vlastným očiam, alebo nie je to tak ako to vyzerá

23.05.2019

Zo všetkých strán sa na nás valí návod na vzor humanizmu, tolerancie, rozširovania pochopenia a ochoty pomáhať v celosvetovom merítku. Návod ako nebyť rasistický, homofóbny, nehumánny, xenofóbny, šovinistický, nacionalistický a iné nálepky, ktorými liberálni politici, liberálni občania a naša liberálna a moderná mládež častuje všetkých, tých, ktorí majú [...]

Deštrukcia versus Konštrukcia

22.05.2019

Každý deň je pre nás niečím výnimočný. Pre mňa je tento týždeň výnimočný prinajmenšom 3x. Trikrát po sebe mi totiž zmazali články. Je to až smiešne, že koľká snaha a prečo ? A hlavne úplne zbytočná :). Nič, ale poďme sa na to pozrieť z iného súdka. V psychológii sa tento termín volá vytesnenie. Vytesnenie alebo represia alebo [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

mili911

Svoje životné poslanie som našla v práci s ľuďmi. Poskytuovala som poradenské a konzultačné služby v rozvoji osobnosti, komunikácie a sociálnych zručností.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 144423x
Priemerná čítanosť článkov: 2626x

Autor blogu