Založ si blog

Deštrukcia versus Konštrukcia

Každý deň je pre nás niečím výnimočný. Pre mňa je tento týždeň výnimočný prinajmenšom 3x. Trikrát po sebe mi totiž zmazali články. Je to až smiešne, že koľká snaha a prečo ? A hlavne úplne zbytočná :).

 

Nič, ale poďme sa na to pozrieť  z iného súdka.

 

V psychológii sa tento termín volá vytesnenie.

 

Vytesnenie alebo represia alebo vytlačenie alebo nesprávne potlačenie (z nem. Verdrängung) je obranný mechanizmus, ktorý vylučuje podnet, vyvolávajúci napätie a nepokoj z vedomia; proces, ktorý vyčleňuje špecifické psychologické činnosti alebo obsahy z vedomia, zo systému vedomého vnímania. Vytesnené obsahy sú neuvedomiteľné, proti možnosti vedomého vnímania týchto obsahov je v psychologickom poli jedinca postavená mentálna hrádza, zabraňujúca možnosti zvedomenia vytesnených obsahov.

Vytesnenie sa chápe ako obranná taktika (obranný mechanizmus) človeka proti vnútorným zážitkom viny, agresie a úzkosti. Vytesnenie sa udržuje tzv. cenzúrou, psychologickým systémom silových vlastností, ktorý zabraňuje vytesneným materiálom, aby sa uvedomili.

Cenzúra však vytesnený materiál prepúšťa do vedomého vnímania vo forme symbolizovaných, zhustených, presunutých obsahov a to najčastejšie v snoch, chybných výkonoch (prerieknutie, prepísanie, prepočutie, založenie, zabudnutie atď.) a v mytologickom spracovaní základných tém ľudského života a spoločenského bytia. Vytesnený materiál sa uvedomuje iba za určitých špecifických podmienok. Treba rozlišovať medzi vytesnením a potlačením, čo je viac menej vedomé odsúvanie určitých mentálnych obsahov z ohniska pozornosti a vedomého vnímania.

 

Proces vytesnenia je jedným z hlavných vysvetľujúcich princípov vývoja spoločnosti v psychoanalytickej antropológii.

 

Toto je presná definícia z wikipédie.

 

Takže si to skúsme rozobrať.

 

Celková podstata  činu, zmazanie, zakrytie, urobenie neviditeľným nejaký článok jeho obsah nedokáže vytesniť. Vibrácie myšlienky, slová textu nedokáže vziať späť, pretože ich rezonancia  pretrváva v oblasti vedomia. Nič to, že nie sú na nástenke aj napriek tomu sa stali  súčasťou vedomia každého, kto im venoval pozornosť a v podstate  aj tá  malá chvíľa fyzickej existencie stačila, aby sa stali súčasťou univerzálneho vedomia.

Podstatné v celej záležitosti je vysporiadanie sa s vibráciou, ktorá vznikla nielen na mentálnej úrovni ale aj fyzickej existencie a vytvorenie postoja, ktorý sme si k danému textu urobili. Ak sme sa z akéhokoľvek dôvodu, či zámeru, alebo negatívnej energie k textu postavili v deštruktívnych vibráciách,  vytvorili sme spätný mechanizmus, ktorý sa ako bumerang bude vracať na opätovné vedomé vysporiadanie  dovtedy, kým sa nepretransformuje do konštruktívnej vibrácie.

 

A ako sa v terapii zakaždým doporučuje – nestrkať hlavu do piesku. Človek nie je dokonalý tvor, nie je schopný vždy zaujať konštruktívny postoj. Má množstvo nedokonalosti, emócií, pocitov, ktoré s ním lomcujú. To však nie je dôležité, dôležitý je zámer a ochota a cesta sa vždy nájde. Tak či onak, skôr, či neskôr sa v súlade s jedným s vesmírnych zákonov – zákona polarity-  deštruktívne transformuje na konštruktívne.

 

 

 

 

 

Kedy ústa onemeju, srdce zovrie bolest a oči slzy nedokážu zastaviť

17.06.2019

Onemela som, zovrelo mi srdce a oči mi zaliali slzy. https://www.facebook.com/WENDiGO79/videos/10206987028936890?s=100000227912217&sfns=mo

Manipuláciou možno zbaviť zraku, sluchu aj rozumu – Versus komu veríš mne, alebo vlastným očiam, alebo nie je to tak ako to vyzerá

23.05.2019

Zo všetkých strán sa na nás valí návod na vzor humanizmu, tolerancie, rozširovania pochopenia a ochoty pomáhať v celosvetovom merítku. Návod ako nebyť rasistický, homofóbny, nehumánny, xenofóbny, šovinistický, nacionalistický a iné nálepky, ktorými liberálni politici, liberálni občania a naša liberálna a moderná mládež častuje všetkých, tých, ktorí majú [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

mili911

Svoje životné poslanie som našla v práci s ľuďmi. Poskytuovala som poradenské a konzultačné služby v rozvoji osobnosti, komunikácie a sociálnych zručností.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 144497x
Priemerná čítanosť článkov: 2627x

Autor blogu