Založ si blog

Zdravé sebavedomie a sebaláska – liek na žiarlivosť

Nedalo mi, aby som nezareagovala na pekný článok od autorky Marthy Bielskej.

Mnohí z nás dokážu až za hrob milovať svojho partnera. Sú nesmierne obetaví, láskaví, starostliví, milujúci a preto nezriedka bývajú zaskočení, ked sa v ich živote vyskytne . Aférka partnera, flirtovanie, nevera. Začínajú žiarliť, kladú si otázky. Prečo sa to stalo práve mne ?

Preto, že nemilovali dostatočne sami seba.

V biblii sa hovorí “ Miluj svojho blížneho, AKO SEBA SAMEHO“ Na to posledné akoby sme zabúdali.

Nie je to len fráza, ved koľkí z nás dokážu z lásky pre svojich blízkych urobiť nemožné a na seba zabúdajú, svoje potreby odsúvajú na vedľajšiu kolaj.

Casto to súvisí s tým že sme odpozerali kupčenie z láskou. Dostali sme do vienka nesprávne informácie, že lásku si treba zaslúžiť. O čo viac sa budeme v partnerskom vzťahu snažiť, o to viacej nás budú naši partneri milovať. A preto čoraz viacej kompetencií na seba preberáme. Coraz viac sme zavalený rôznymi činnosťami, len aby sme nášmu partnerovi dali najavo svoju lásku a očakávame, že on bude reagovať podobne. Naše očakávania sa však nesplnia. Muž prestáva mať záujem o utahanú, neustále ufrfľanú, či oveľa menej upravenú parnerku a ženu tiež časom prestane priťahovať chlap, ktorého kam položí, tam ho nájde. Cím dlhšie partnerský vzťah trvá, tým viac sa partneri menia. Menia sa duševne, telesne aj psychicky. Je to v poriadku. Pokiaľ sa menia v rovnakom tempe, za rovnakých podmienok, čiže rovnako rozdelené partnerské, či rodičovské kompetencie. A nie jeden na úkor druhého.

Sú medzi nami aj tí, ktorí nežiarlia. Nepoznajú tento pocit a preto sa vynára otázka. Milujú vôbec?

Milujú, milujú svojho partnera a milujú aj sami seba. Nežiarlia, preto, že sú presvedčení, že sú hodnotným partnerom práve pre neho. Vychádzajú zo zdravého sebavedomia a sebalásky. Mať rád samého seba a prijímať sa komplexne je veľmi dôležité. Nepatria medzi  otrokov porovnávania sa z inými ani z hľadiska telesného ani duševného. Ved, čo už tu možno naporovnávať. Nenájdeme na svete dve úplne rovnaké bytosti. Iste, jednovaječné dvojčatá na vlas podobné, ale aj tak to nie je to isté. Nedisponujú rovnakými psychickými a duševnými vlastnosťami.

Sme proste všetci jedineční a neopakovateľní.

Rovnocenní partneri. Dávajú lásku, bez toho, aby sa obetovali. Dávajú jej toľko koľko sa rodí v nich samých. Nepotrebujú, aby ich láskou naplnil ich partner. Majú ju v sebe. Sú sebavedomí a rovnako dokážu dávať i prijímať. Nežiadajú viac, nepotrebujú si ju nejakým spôsobom zaslúžiť. Vedia o svojej cene. V partnerskom živote si delia svoje povinnosti rovnomerne.

Dalo by sa napísať ešte veľa písmenok a postrehov a preto je táto téma pre život stále otvorená ……

 

 

Kedy ústa onemeju, srdce zovrie bolest a oči slzy nedokážu zastaviť

17.06.2019

Onemela som, zovrelo mi srdce a oči mi zaliali slzy. https://www.facebook.com/WENDiGO79/videos/10206987028936890?s=100000227912217&sfns=mo

Manipuláciou možno zbaviť zraku, sluchu aj rozumu – Versus komu veríš mne, alebo vlastným očiam, alebo nie je to tak ako to vyzerá

23.05.2019

Zo všetkých strán sa na nás valí návod na vzor humanizmu, tolerancie, rozširovania pochopenia a ochoty pomáhať v celosvetovom merítku. Návod ako nebyť rasistický, homofóbny, nehumánny, xenofóbny, šovinistický, nacionalistický a iné nálepky, ktorými liberálni politici, liberálni občania a naša liberálna a moderná mládež častuje všetkých, tých, ktorí majú [...]

Deštrukcia versus Konštrukcia

22.05.2019

Každý deň je pre nás niečím výnimočný. Pre mňa je tento týždeň výnimočný prinajmenšom 3x. Trikrát po sebe mi totiž zmazali články. Je to až smiešne, že koľká snaha a prečo ? A hlavne úplne zbytočná :). Nič, ale poďme sa na to pozrieť z iného súdka. V psychológii sa tento termín volá vytesnenie. Vytesnenie alebo represia alebo [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

mili911

Svoje životné poslanie som našla v práci s ľuďmi. Poskytuovala som poradenské a konzultačné služby v rozvoji osobnosti, komunikácie a sociálnych zručností.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 144510x
Priemerná čítanosť článkov: 2627x

Autor blogu