Založ si blog

Vrahom bol chlapec, ale bol to on, kto zlyhal ? (záver).


predchádzajúce časti

Nebol som nijakým nováčikom v školstve a tak ma jeho posledné slová okamžite zarazili. Nestačilo si len uvedomiť, že niečo s tým chlapcom nie je v poriadku, ale musel som konať. Na najbližšom stretnutí pedagogickej trojky  učiteľ-majster-vychovávateľ som sa kolegov spýtal, čo vieme o Radovej rodinnej situácii. Triedna učiteľka okrem toho, čo sme vedeli, uviedla len toľko, že na rodičovské chodia rodičia pravidelne. Evidujeme ich záujem o štúdijné výsledky chlapca. Povedal som im, čo som sa dozvedel. Až potom si triedna učiteľka uvedomila, že doteraz Rada nevidela počas veľkej prestávky jesť. Pripisovala to k správaniu adolescentov, ktorí v tomto období ignorujú správnu životosprávu.

Dohodli sme s rodičmi stretnutie. Prišla len matka. Veľmi opatrne sme sa je pýtali ako sa Rado stravuje, aký je jeho bežný deň po škole. Nič nezvyklé sme nezaregistrovali. Ani v spôsobe výchovy ani v stravovaní, či trávení jeho voľného času.

No napriek nášmu rozhovoru sme nijaký pokrok nezaznamenali. Rado si stále desiaty do školy a na prax nenosil. Na štvrťročnej klasifikačnej konferencii sme odhlasovali mliečne desiate pre chlapcov. V tom období, vzhľadom na ich profesiu prišla táto možnosť ako na zavolanie. Ako další krok riaditeľ vybavil pre Rada a ešte piatich chlapcov bezplatné obedy v škole. Chlapcov, ktorí mali troch a viac súrodencov bolo na škole šesť. Mohli a nemuseli túto možnosť využívať.

Rado chodil pravidelne na desiate aj na obedy. Neprišlo mu to nejak divné ani nepochopiteľné, ved všade sa toľko hovorilo o zdraví a podpore zdravia hlavne v chemickom priemysle.

Myslel som si, že sme už za vodou. Och, ako veľmi som sa mýlil.

Tesne pred ukončením prvého polroku Rado prestal chodiť do školy aj na prax. Najprv sme si mysleli, že ochorel, no ked sa ani druhý týždeň neohlásil sám ani nikto z jeho rodiny, zavolali sme rodičom. Radova matka nám povedala, že Rado nepríde. Je vo vyšetrovacej väzbe.

Postupne sa k nám dostávali informácie ako aj v noviny priniesli správy.

„Pätnásť ročný mladík na zastávke xy smerom do sídliska dvomi bodnými ranami zabil 37 ročného muža“.

„Chlapca čakajúceho na zastávke  na autobus domov začal verbálne napádať opitý 37 ročný muž. Posmieval sa mu a strhol mu z ruky náramok z nití. A ten mu zasadil dve bodné rany vyskakovacím nožom. Muž na následky bodných rán zomrel“.

Vyšetrovateľ sa samozrejme zaujímal o to, ako sa Rado správal v škole i na praxi. Pedagogická trojka mu napísala celkové hodnotenie.

Záverom kusých informácií len toľko.

Rado ako poslední bol nevítaným súrodencom a tolerovaným dieťaťom. Prišiel na svet náhodou a neplánovane. Rodičia mu poskytovali to málo, čo mohli. Súrodenci jeho existenciu ignorovali. Nemal vlastné oblečenie, vlastné hračky, ani vlastný priestor. Prijímal len to, čo mu nechali. To sa týkalo aj jeho oblečenia, aj tých spomínaných ponožiek, ktoré občas nemal, pretože sa mu ráno neušli. Rovnako aj jedla, či desiaty. Starší súrodenci mu vzali všetko, čo sa im zdalo, že nepotrebuje. Rado sa nebránil, neprotestoval. Rodičia ani netušili, čím ich syn od detstva prechádza. Bolo pre nich úplne prirodzené, že nosil veci po starších bratoch, lebo na nové oblečenie a obuv nemali dostatok peňazí. Matka im všetkým pripravovala rovnako desiate, navarila obed, aby sa mohli najesť, kým prišla z práce domov.

Chlapec zabil muža pre roztrhnutý náramok z nití. Náramok, ktorý dostal od kamarátov v škole, na športových hrách. Ako člen tímu, ako jeden z nich. Bol to náramok priateľstva. Jediné, čo naozaj patrilo jemu a bolo pre neho.

Kedy ústa onemeju, srdce zovrie bolest a oči slzy nedokážu zastaviť

17.06.2019

Onemela som, zovrelo mi srdce a oči mi zaliali slzy. https://www.facebook.com/WENDiGO79/videos/10206987028936890?s=100000227912217&sfns=mo

Manipuláciou možno zbaviť zraku, sluchu aj rozumu – Versus komu veríš mne, alebo vlastným očiam, alebo nie je to tak ako to vyzerá

23.05.2019

Zo všetkých strán sa na nás valí návod na vzor humanizmu, tolerancie, rozširovania pochopenia a ochoty pomáhať v celosvetovom merítku. Návod ako nebyť rasistický, homofóbny, nehumánny, xenofóbny, šovinistický, nacionalistický a iné nálepky, ktorými liberálni politici, liberálni občania a naša liberálna a moderná mládež častuje všetkých, tých, ktorí majú [...]

Deštrukcia versus Konštrukcia

22.05.2019

Každý deň je pre nás niečím výnimočný. Pre mňa je tento týždeň výnimočný prinajmenšom 3x. Trikrát po sebe mi totiž zmazali články. Je to až smiešne, že koľká snaha a prečo ? A hlavne úplne zbytočná :). Nič, ale poďme sa na to pozrieť z iného súdka. V psychológii sa tento termín volá vytesnenie. Vytesnenie alebo represia alebo [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

mili911

Svoje životné poslanie som našla v práci s ľuďmi. Poskytuovala som poradenské a konzultačné služby v rozvoji osobnosti, komunikácie a sociálnych zručností.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 143622x
Priemerná čítanosť článkov: 2611x

Autor blogu