Založ si blog

Predsudky, ktoré nám bránia ľahšie zvládať krizy

Bola som si vybaviť nejaké formality na úrade a zastavila som sa u známeho a volám ho na chvílu von na terasu na jednu cigaretu.

„Ahoj, ako sa máš?“ pýtam sa nedočkavo, pretože som ho dlho nevidela.

„Majka podala žiadosť o rozvod“ vychŕlil na mňa odpoveď.

Nemilá správa, ktorá nie je príjemná za nijakých okolností. Avšak v jeho prípade ma vôbec neprekvapila. Pred 4 rokmi môj známy vyhorel. Práca ho prestala baviť, nevidel v nej nijaké pozitíva, veľa pracoval. Pretože jeho profesionálne zamerianie je úzko špecifické a nadôvažok ho vykonáva ako podnikateľ, prekonával a ignoroval všetky príznaky unavenej psychiky  aj tela. Unavený organizmus po telesnej aj duševnej stránke ovplyvňoval aj jeho správanie a vnímanie svojej rodiny. Napokon došlo k jeho vyhoreniu. Každý človek, ktorý pracuje s ľuďmi sa v niektorej etape profesionálneho života dostane do veľmi pravdepodobného stavu, ak nedokáže správnym spôsobom relaxovať, využívať svoju telesnú energiu a prečisťovať si organizmus od energie klientov. Nastúpila depresia, smútok a postupne apatia. Manželka je vedecký pracovník veľmi racionálne zameraný a tak ho poslala na lekárske vyšetrenia a napokon aj k psychiatrovi. Začal užívať antidepresíva a postupne sa menil. Menila sa aj jeho osobnosť. Spoliehať sa na chemickú liečbu len liekmi a nič iné vo svojom živote nezmeniť je už samo o sebe hovoriace o tom, že ak je niečo zlé, tak sa to len zhorší.

Spýtala som sa aké vidí možnosti k zlepšeniu svojej situácie. Nevidel žiadne. Rozvod je istý, práca mu ide ťažšie ako kedysi, nie je spokojný sám so sebou, svojím výkonom, začína pochybovať o svojich schopnostiach profesionála aj ako človeka. Stratil sebavedomie ako podnikateľ, človek, muž, otec.

Dívam sa na neho a nevidím patologické zmeny v jeho tvári, zjave, či pri práci. Vidí ich len on sám. Hovorím o viacerých možnostiach, ktoré sú pre mňa viditeľné a pre neho skryté. Navrhla som mu dobrodružstvo. Pátranie po možnostiach, hľadaní riešení, rozširovaní kompetencií, odbúravaní strachu a neistoty, ktoré mu prináša  sociálne poradenstvo a psychoterapia.

Nie je to recept ako zabrániť jeho rozvodu, ale cesta ako zvládnuť to, čo príde, ukázať rôzne smery a spôsoby riešenia tej ktorej záležitosti, nájsť podporu pri budovaní oslabenej osobnosti, rozvíjať a motivovať pozitívne vlastnosti a postupne rozširovať jeho ľudské, osobnostné a profesionálne kompetencie.

Hovorí sa, že v Amerike má každý primerane solventný človek takmer celý život vlastného psychoanalytika. U nás majú ľudia predsudky voči psychiatrom, psychológom, sociálnym poradcom, či sociálnym psychoterapeutom. Nijaký extrém nie je na úžitok ľudstvu. Odborník vo svojej oblasti nerobí z klienta závisláka, je mu len sprievodcom a oporou na  ceste a na čas nevyhnutný na jeho regeneráciu.

Sociálne poradenstvo a psychoterapia je pre zdravých ľudí, ktorí sa ocitli v momentálnej indispozícií v akomkoľvej životnom cykle, či už je to rozvod, nezamestnanosť, úmrtie partnera, nevera, problematické vzťahy, odchod dospelých detí a podobne.

 

 

 

Kedy ústa onemeju, srdce zovrie bolest a oči slzy nedokážu zastaviť

17.06.2019

Onemela som, zovrelo mi srdce a oči mi zaliali slzy. https://www.facebook.com/WENDiGO79/videos/10206987028936890?s=100000227912217&sfns=mo

Manipuláciou možno zbaviť zraku, sluchu aj rozumu – Versus komu veríš mne, alebo vlastným očiam, alebo nie je to tak ako to vyzerá

23.05.2019

Zo všetkých strán sa na nás valí návod na vzor humanizmu, tolerancie, rozširovania pochopenia a ochoty pomáhať v celosvetovom merítku. Návod ako nebyť rasistický, homofóbny, nehumánny, xenofóbny, šovinistický, nacionalistický a iné nálepky, ktorými liberálni politici, liberálni občania a naša liberálna a moderná mládež častuje všetkých, tých, ktorí majú [...]

Deštrukcia versus Konštrukcia

22.05.2019

Každý deň je pre nás niečím výnimočný. Pre mňa je tento týždeň výnimočný prinajmenšom 3x. Trikrát po sebe mi totiž zmazali články. Je to až smiešne, že koľká snaha a prečo ? A hlavne úplne zbytočná :). Nič, ale poďme sa na to pozrieť z iného súdka. V psychológii sa tento termín volá vytesnenie. Vytesnenie alebo represia alebo [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

mili911

Svoje životné poslanie som našla v práci s ľuďmi. Poskytuovala som poradenské a konzultačné služby v rozvoji osobnosti, komunikácie a sociálnych zručností.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 143605x
Priemerná čítanosť článkov: 2611x

Autor blogu