Založ si blog

Nie je to plyšový medvedík túliaci sa k lícu, ale mamba na krku

Často si myslíme, že rozumieme všetkému, čo počujeme a vidíme. Spoliehame sa na vlastné zmysly a skúsenosti, ako i vzdelanie a kompetencie v profesionálnej sfére. Sme racionálni, rozumní a pokladáme sa za múdrych ľudí, ktorí sa len tak ľahko nenechajú vmanipulovať do toho, čo sami nechcú. Máme pocit, že si vlastne vo svojom živote sami vyberáme a volíme bez toho, aby sme boli ovplyvňovaní väčšinou, či hrdo prehlasujeme, že nám sa to stať nemôže, aby sme podliehali davovej psychóze. Nech je to tak, alebo onak. Rozoberanie tejto témy je na dlhšiu diskusiu. Chcem Vás upriamiť na jeden svoj postreh. Situácia, ktorá trvala krátko, no mne povedala toho toľko, že sa tým zaoberám ešte aj dnes.

Pamätáte sa na rozhovory v jednotlivých sídlach strán, ktoré sa svojim dosiahnutým percentom dostali do parlamentu ? Priznám sa v tú nedelňajšiu noc som sa veľmi nevyspala. Sledovala som pribúdajúce, či klesajúce percentá raz u jednej strany, potom u druhej, či tretej a rovnako som so záujmom sledovala vstupy novinárov v sídlach jednotlivých strán.

Takmer všetky boli na jedno kopyto. Jeden vstup ma však zaujal. Nie preto, či sa oslavovalo, alebo tancovalo v sídle SDKÚ, ani nie preto, že už takmer premiérku pani Radičovú prišiel navštíviť na tkz. pohárik pán Sulík, ale ich vzájomná prezentácia nových vládnucich politikov pred pýtajúcimi sa novinármi.

Pán Sulík nám sledujúcim divákom len tak mimochodom povedal, že sa s pani Radičovou veľmi dobre pozná, že na rukách nosila jeho deti. A oslňujúcim úsmevom dodal, že si vie predstaviť spoluprácu s SDKÚ a pani Radičovou. Pani Radičová mu s úsmevom pritakala a odpovedala “ politicky“, že je strana SDKÚ pripravená ku koalícií a k zostaveniu vlády. Potom s nonšalantným úsmevom, žoviálne dodala : “ Rišo, ty drž balónik a čakaj„.

Celá tá situácia možno nevypovedá nič zvláštne, ale ja som z nej usúdila, že sa máme na čo tešiť. Pani Radičová sa pozabudla a hovorila so svojím budúcim politickým partnerom ako s prváčikom na škole.  Myslím, že na to „milá a empatická“ profesorka príde v priebehu spolupráce a možno príde aj o kamaráta. Mne sa osobne nejaví pán Sulík ako neškodné chlapčiatko, ale ako razantný, priebojný, ktorého chlácholivý tón budúcej pani premiérky ani jej šarm nezastaví pri tvrdom presadzovaní vlastných záujmov. Hra na milé a nevinné chlapča postavené do pozície školáka pani profesorkou sa rozplynie pri prvom tvrdom boji o moc, či vplyvný post.

Učiť, vychovávať a vzdelávať je veľmi záslužná práca, hovorí sa všeobecne, že je to poslanie. Každý pedagóg venujúci sa svojmu poslaniu, časom získa obrazne povedané chorobu z povolania, že učí, vychováva, napomína a nominuje do role neposlušného žiačika všetkých naokolo.

Priznám sa, že budem sledovať zasadania NR SR, pretože si vychutnám to, ako bude postupne dochádzať k vytriezveniu a k zreálneniu pohľadu pani Radičovej o koaličných partneroch  pri politickom, vládnom vedení, hľadaní kompromisov a konsenzu ako i konštruktívnej spolupráci a ako sa bude žoviálny a nenútený úsmev meniť na kŕč a tiky.

Kedy ústa onemeju, srdce zovrie bolest a oči slzy nedokážu zastaviť

17.06.2019

Onemela som, zovrelo mi srdce a oči mi zaliali slzy. https://www.facebook.com/WENDiGO79/videos/10206987028936890?s=100000227912217&sfns=mo

Manipuláciou možno zbaviť zraku, sluchu aj rozumu – Versus komu veríš mne, alebo vlastným očiam, alebo nie je to tak ako to vyzerá

23.05.2019

Zo všetkých strán sa na nás valí návod na vzor humanizmu, tolerancie, rozširovania pochopenia a ochoty pomáhať v celosvetovom merítku. Návod ako nebyť rasistický, homofóbny, nehumánny, xenofóbny, šovinistický, nacionalistický a iné nálepky, ktorými liberálni politici, liberálni občania a naša liberálna a moderná mládež častuje všetkých, tých, ktorí majú [...]

Deštrukcia versus Konštrukcia

22.05.2019

Každý deň je pre nás niečím výnimočný. Pre mňa je tento týždeň výnimočný prinajmenšom 3x. Trikrát po sebe mi totiž zmazali články. Je to až smiešne, že koľká snaha a prečo ? A hlavne úplne zbytočná :). Nič, ale poďme sa na to pozrieť z iného súdka. V psychológii sa tento termín volá vytesnenie. Vytesnenie alebo represia alebo [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

mili911

Svoje životné poslanie som našla v práci s ľuďmi. Poskytuovala som poradenské a konzultačné služby v rozvoji osobnosti, komunikácie a sociálnych zručností.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 143589x
Priemerná čítanosť článkov: 2611x

Autor blogu